Cronica unui film-"Primăvara este aproape” (“Skoro vesna”, Rusia, 2009)

(Edit) 
Mai jos aveţi subtitrarea la film. http://subtitrari.regielive.ro/skoro-vesna-18363/subtitrare-skoro-vesna-2009-o-dvdrip-109623.html
Mulţumim din suflet pentru traducere, Diana L. Dumnezeu să-ţi răsplătească, om bun.
***

Elena Dulgheru

CÂND “PRIMĂVARA ESTE APROAPE” SAU DESPRE AGAPE
Articol apărut în ziarul Lumina de sâmbătă 16 ianuarie 2010.

Aud cronicari plângându-se de inutilitatea vorbirii despre filmele pe care nu le vede nimeni; aud cinefili scâncind după filmele despre care aştern rânduri pe hârtie, inaccesibile lor. Asta, într-o epocă în care semioticienii relativizează mediile de propagare a informaţiei, iar metatextul a devenit un concept uzual. Să fie atât de frustrantă lipsa contactului direct cu produsul cultural?

Şi totuşi, în virtutea darului Şeherezadei (pe care o iubesc mai mult ca pe dubitativul Hamlet) şi pentru a înfrânge tăcerea rafturilor de arhivă, voi continua, de dragul memoriei şi al legendei urbane, să povestesc.

Unul din filmele cele mai memorabile din Festivalul de la Cottbus 2009 şi, cu siguranţă, pelicula adresată cel mai direct spectatorului creştin, excelând totodată prin strălucirea artistică şi universalitatea mesajului, se numeşte “Primăvara este aproape” (“Skoro vesna”, Rusia, 2009). Ţin să o imortalizez măcar prin câteva paragrafe, pentru a evoca un microunivers inedit, plin de vivacitate duhovnicească din Rusia de azi, respondent ca nici un altul la problemele vremii, dar de care nu avem ştiinţă ori aflăm, din perspective alogene, doar informaţii distorsionate.

Filmul produs şi regizat de Vera Storojeva (impusă internaţional prin “Călătorie cu animale domestice”/“Puteşestvie s domaşnimi jivotnymi”, ce a cumulat mai toate premiile importante la Cottbus în 2007 şi un premiu NIKA) are, în geneza sa, o dublă structură: documentaristică şi ficţională. Buna conlucrare a celor două este cheia succesului său.

Filmul investighează spaţiul alambicat al renaşterii spirituale din provincia rusă, spaţiul noilor aşezăminte de cult, înfiinţate ad-hoc şi animate de oameni a căror relaţie cu lumea şi cu trecutul nu este încă bine aşezată. Regia extrage de aici în mod magistral spectacolul de moravuri, sprijinite pe aşezări inegale (asumate, oscilante, fariseice) în credinţă, spectacol exploatat în cheie comic-melodramatică şi tensionat de verticala rectitudinii duhovniceşti, înţelese şi asumate treptat de eroi şi ameninţate în fiece clipă de “ispitele din afară”. Suspansul se naşte din aşteptarea opţiunii morale a personajelor, a răspunsului lor la provocări duhovniceşti pe cât de inedite, pe atât de ancorate în realul haotic al lumii noastre. Acest spectacol uman este centrat în jurul unei poveşti de iubire, răsfrânte în mai multe poveşti, pendulând subtil şi emoţionant între eros şi agape, a căror soluţionare – demonstrează regizoarea cu o virtuozitate rar întâlnită – este condusă de integrarea treptată a omului în ordinea dumnezeiască.

Filmul urmăreşte viaţa unei obşti, animate de o tânără monahie (Xenia Kutepova), care a strâns în jurul său un grup de oropsiţi ai sorţii (oameni fără căpătâi, atraşi nu atât de flacăra credinţei, cât de garanţia unui acoperiş), cu ajutorul cărora construieşte o mănăstire – astfel de cazuri sunt destul de frecvente în Rusia de azi. Galeria de personaje face toţi banii: un lăptar mistic, mereu senin şi situat deasupra problemelor, ce extrage din aer răspunsul evanghelic la chestiunile dificile, însoţit de un motan vegetarian, ambii cu părul roşu ca focul; un “teolog” cu Mineiul în braţe, din care citeşte după tipic, minat, însă, de vicii scandaloase; câţiva vagabonzi pe post de zidari, dornici de votcă, libertate şi salam, “că doar o viaţă are omul”.
Maica Ekaterina trebuie să dea dovadă de multă fermitate şi curaj pentru a struni această adunătură, ce are uneori de furcă şi cu miliţia. Reazemul ei de nădejde e Olga, o fată orfană, de o inocenţă dezarmantă şi o generozitate la fel, trecută pe la colegiul sanitar, căreia îi place să imite ciripitul păsărilor când nu găseşte bolnavi de îngrijit, aspirantă convinsă la haina monahală.

Liniştea obştii e perturbată de apariţia unui ins turbulent cu aspect de afacerist, Pavel, lipsit de reflexe cucernice, pe deasupra amnezic, recuperat dintr-un accident de maşină de Olga. Pavel e interesat de frumoasa şi taciturna Măicuţă (pe care o numeşte cu apelativul din lume) şi mituieşte cu bani de băut adunătura de “metocani”, dar monahia încearcă cu tot dinadinsul să îl evite. Misterul ce planează asupra ei începe să se dezghioace, dând la iveală o veche rană: moartea unui copil, tragedie ce a împins-o şi spre ruptura cu tatăl acestuia. În timp ce Pavel luptă (asiduu, dar fără succes) să-şi scoată fosta soţie din “ghearele mănăstirii”, Olga îi oblojeşte acestuia traumele cerebrale de după accident, Pavel promiţându-i fetei s-o scoată în lume şi să-i facă un rost. Inocenta idilă primeşte binecuvântarea Măicuţei, dar Olga optează în final pentru rostul ei unic la căpătâiul celor fără speranţă: şi mereu se găseşte vreunul!

Nici un fel de pedanterie sau bigotism al “recursului la canon” în urmărirea luptei duhovniceşti a eroilor, a căror aderenţă la real este susţinută de un joc actoricesc de mare fineţe şi forţă, radiind căldură, empatie, umor – mărci definitorii ale Şcolii ruse şi, de ce nu, ale modului de a fi ortodox.

Un film pe care as dori sa-l vad.
(aici sunt primele cinci minute din film).

Filmul poate fi descarcat de aici: http://dl.transfer.ro/Skoro.vesna.700m.2009.DVDRip-transfer_RO-22jun-229e38.avi

[edit]
http://s1.transfer.rol.ro/5ee52dd4f4910fc84ec6168c5222d6c3.html (pana in data de 30.07.2010 e valabil fisierul, dupa care se va sterge automat)

[edit]

http://dl.transfer.ro/Skoro.vesna.700m.2009.DVDRip-transfer_RO-22jun-229e38-transfer_RO-01dec-85aae4.avi
Valabil 10 zile incepand de azi, 1 dec. 2010.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Cronica unui film-"Primăvara este aproape” (“Skoro vesna”, Rusia, 2009)

 1. izestrea zice:

  Am privit filmul cu ceva timp în urmă. Pot să îl încarc pe transfer.ro, precum şi pe celălalt film pe care l-aţi menţionat (“Călătorie cu animale domestice”).Doamne ajută!

 2. Razvan zice:

  daca vrei un link de torrent spre acest film , il ai aici http://isohunt.com/torrent_details/150334597/?tab=summary&smileysau daca doresti linkul sper film direct, te rog sa imi dai de stire, merci mult

 3. Ramona zice:

  prea frumos ca sa fie adevărat:)

 4. Anonim zice:

  http://dl.transfer.ro/Skoro.vesna.700m.2009.DVDRip-transfer_RO-22jun-229e38.aviE în rusă, sper să găsiţi şi subtritrările. Doamne ajută!

 5. Ramona zice:

  Va multumesc mult.L-am descarcat, abia astept sa-l vad pe tot de indata ce gasesc o subtitrare, fie ea si in engleza, daca nu gasesc in romana. In astfel de momente mi-as dori sa stiu rusa…Doamne, ajuta!Multumesc inca o data.

 6. Anonim zice:

  Buna seara,As dori foarte mult sa vad acest film insa conexiunea nu imi permite descarcarea acestuia de pe torrente. Exista un link catre vizionarea filmului (subtitrat)online? Din pacate, am observat ca fisierele de pe transfer.ro nu mai sunt actuale. Va multumesc anticipat pentru raspuns,Cristina

 7. Anonim zice:

  Buna seara,Mai puteti trimite, va rog, un link actualizat transfer.ro pentru acest film? M-ar interesa foarte mult si filmul „Calatorie cu animale domestice”. Multumesc din suflet. Doamne ajuta!Daniel

 8. Ramona zice:

  http://s1.transfer.rol.ro/5ee52dd4f4910fc84ec6168c5222d6c3.html (pana in data de 30.07.2010 e valabil fisierul, dupa care se va sterge automat)E in limba rusa, n-avem subtitrare deocamdata:)

 9. Anonim zice:

  Multumesc din suflet!

 10. Anonim zice:

  Buna….inca nu s-a gasit nici o subtitrare? As dori tare mult sa vad filmul cu subtitrare.

 11. Ramona zice:

  :)Te rog sa spui si tu un „Doamne, ajuta!”, si poate se va milostivi cineva sa îl traducă.

 12. ana zice:

  Uite spun si eu: DOAMNE AJUTA! Chiar nu se poate milostivi nimeni de noi cu o subtitrare?:)

 13. Ramona zice:

  http://dl.transfer.ro/Skoro.vesna.700m.2009.DVDRip-transfer_RO-22jun-229e38-transfer_RO-01dec-85aae4.aviValabil 10 zile.Cine stie limba rusa si e dispus sa traduca? :)E nevoie de timp, pricepere si disponibilitate, iar plata e recunostinta celor care vor vedea filmul…

 14. scheimmer zice:

  Doamne ajuta! Am lucrat recent si am facut o subtitrare. O puteti descarca de aici : http://subtitrari.regielive.ro/skoro-vesna-18363/subtitrare-skoro-vesna-2009-o-dvdrip-109623.htmlVizionare placuta! 🙂

 15. Ramona zice:

  Om bun, Dumnezeu să-ţi răsplătească!! Ce bucurie mi-ai făcut! :)Mulţumesc din suflet!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s