Părintele Paisie – despre deznădejde

Fericite Părinte Paisie, roagă-te și pentru noi ca Domnul să ne fie milostiv și să ne dăruiască, pentru rugăciunile tale, “un colțișor de rai”!

“Ce-i aia disperare si deznadejde? Deznadejdea, disperarea, e cel mai mare pacat. Nu spune asa, ca “eu n-am sa ma mai mantuiesc, ca eu degeaba ma rog“, nu! Tu sa spui asa: “De unde-s gandurile astea? Ba nu. Eu, cu ajutorul Maicutei Domnului, am sa ma mantuiesc.” Usa raiului e deschisa, tata. Numai noi sa vrem sa intram in el, Dumnezeu nu obliga pe nimeni. Mai aduce pe cate unul si cu de-a sila, mai trimite o boala, un necaz, dar “pe datatorul de bunavoie il iubeste Dumnezeu“.

Poate ca scrie undeva: “Orice pacat e iertat, dar hula impotriva Duhului Sfant nu se iarta niciodata“… D’apoi ce, e gandul tau? Nu! E hula lui, a vrajmasului. Diavolul asta face – iti da ganduri de hula, ca sa te aduca la disperare, si apoi tot el iti aminteste ca hula impotriva Duhului Sfant nu se iarta niciodata. Nu, tatuca, e hula lui. Dar tu vii la spovedanie si spui ce ti-a venit in gand: “Parinte, am ganduri de hula, am ganduri spurcate asupra Maicii Domnului, asupra lui Dumnezeu, asupra icoanelor, asupra calugarilor, asupra preotilor…” Gandurile trebuie spuse din vreme. Ce-i aia disperare? Vii, spui si te ridici iar. Spovedania e al doilea botez. Prin taina spovedaniei te ridici iar. Si tot timpul asta faci: cazi si te ridici… Nu te lasi in disperare.

Cum nu-L iubesti pe Dumnezeu? Astea sunt ganduri de la diavolul… Taci din gura. Cum nu crezi? Dar cine te-a adus aici, la manastire? Ce asculti tu ce spune vrajmasul? Si de ce sa nu te mantuiesti? Nu, tatuca… lasa, cu nadejdea la Maica Domnului, o sa ne mantuim noi. Ca daca le-am putea face pe toate, ne-am mandri, si ar fi mai rau: “Rugaciunea mintii o am, milostenie fac...” Dar daca vezi ca nu poti face, te mai smeresti.Puterea lui Dumnezeu intru neputinte se desavarseste.Tu fa tot ce depinde de tine. Mai te rogi, mai te spovedesti, mai mergi la biserica, mai te impartasesti – macar la o luna… Si nu te teme, ca nu te duci in iad. Vinerea posteste pana cand ti-e foame. Mai citeste cate o carte, spune mereu “Doamne Iisuse” si sa n-o uiti pe Maica Domnului. (…) Si fa tot ce depinde de tine…

Asa, tatucă. Hai să punem și noi de acum început bun. Noi trăim cu nădejdea vieții de dincolo…”

Preluat de aici.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s